diumenge, 19 de desembre del 2010

Equinoteràpia

Estic fent un treball molt interessant al voltant del que he realitzat les pràctiques i que em fa molta il.lusió compartir amb vosaltres.

Potser n'heu sentit a parlar alguna vegada i teniu una idea general. Doncs abans de continuar introduint sessions  us en faré cinc cèntims.
L’equinoteràpia és un mètode terapèutic que utilitza el cavall,les tècniques de l'equitació i les pràctiques eqüestres dins d'un abordatge interdisciplinar en les àrees d'equitació, salut i educació, buscant la rehabilitació, integració i desenvolupament físic, psíquic i social de persones amb capacitats diferents.

Hi ha diferents modalitats de teràpies assistides per cavalls i en funció de les necessitats de l’alumne en farem una o una altra.
·         HIPOTERÀPIA: va dirigida a persones que pel seu grau de discapacitat física y/o cognitiva o psicològica no poden exercir cap acció a sobre del cavall. Algunes persones no saben la relació causa-efecte dels seus actes i per aquest motiu precisen d’un suport, de la mateixa manera que a nivell físic. Els objectius que es treballen són bàsicament de l’àrea física i motriu. S’aprofita el moviment tridimensional de pas, per millorar i potenciar aspectes com l’equilibri, el to muscular… També es treballen objectius d’altres àrees com la comunicació, la socialització, l’autoestima…
·         EQUITACIÓ TERAPÈUTICA: En aquesta modalitat la persona que la practica ja pot exercir alguna acció sobre el cavall. Sigui en el moment de la higiene, en la preparació del material o en l’acte de muntar a cavall. Els objectius que es treballen són bàsicament de les àrees psicològica – cognitiva, comunicativa, psicomotriu, social, d’aprenentatge …No s’ensenyen habilitats d’equitació específicament, sinó que el cavall funciona com a element motivador que permet al terapeuta treballar els diferents objectius. Així s’introdueixen conceptes de la doma clàssica i el volteig. Es realitzen sessions individuals o grupals. Utilitzen de posicions del desenvolupament relacionades amb els canvis de moviment del cavall. Desenvolupament interrelacionar entre l’usuari, el terapeuta i el cavall.
·         EQUITACIÓ ADAPTADA: va dirigida a persones que practiquen l’equitació com un esport però que necessiten adaptacions per a poder muntar (rampa, pòdium, rendes adaptades, sella de muntar especial…).
·         EQUITACIÓ SOCIAL: és la combinació de la tècnica de l’equitació i el coneixement del món del cavall amb la necessitat d’educar o reeducar determinades actituds personals o d’un col·lectiu. L’objectiu de l’equitació social és la d’aprofitar la relació amb els cavalls per ajudar a persones amb problemes d’adaptació social a superar els seus conflictes. El cavall com a mediador. La qualitat que fa diferent al cavall de la resta d’animals és la seva gran empatia. És com un mirall que reflexa com un s’asseu en cada moment.  Per relacionar-se amb el cavall que estableix una comunicació que amb el temps s’impregna d’una càrrega afectiva. El cavall és capaç d’estimular el caràcter social d’una persona tímida o amb bloquejos afectiu. Sobretot ajuden a les persones a accepta-se a elles mateixes.